naše příběhy a inspirace

RECEPTY


Podzimní salát s pečenou dýní, ořechy a feta sýrem

Podzim je obdobím barev a chutí, které můžete snadno promítnout i do svého jídelníčku. Tento podzimní salát kombinuje sladkost pečené dýně s křupavými ořechy a slaným feta sýrem, což vytváří dokonalou harmonii chutí. Salát je ideální jako lehký oběd nebo večeře plná vitamínů, minerálů a zdravých tuků.

Ingredience:

• 200 g dýně Hokkaido (nakrájené na kostičky)
• 100 g smíchaných salátových listů (rukola, špenát, polníček)
• 50 g feta sýru (nahrubo rozdroleného)
• 30 g vlašských ořechů (lehce opečených)
• 1 střední jablko (nakrájené na tenké plátky)
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce medu
• 1 lžíce balzamikového octa
• sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Příprava dýně:
Předehřejte troubu na 200 °C. Dýni Hokkaido nakrájejte na menší kostičky, pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a posypte špetkou skořice (pokud máte rádi podzimní koření). Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem cca 20–25 minut, dokud dýně nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Nechte mírně vychladnout.

2. Příprava ořechů:
Vlašské ořechy lehce opečte na suché pánvi, dokud nebudou krásně voňavé a křupavé. Dejte pozor, aby se nespálily – trvá to jen pár minut.

3. Sestavení salátu:
Do velké mísy dejte smíchané salátové listy, přidejte pečenou dýni, nakrájené jablko, opečené vlašské ořechy a rozdrolený feta sýr.

4. Dresink:
V malé misce smíchejte olivový olej, med a balzamikový ocet. Dresink ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

5. Podávání:
Salát přelijte připraveným dresinkem a jemně promíchejte. Servírujte okamžitě jako lehký podzimní pokrm.

Tip:
Pokud chcete salát ještě více obohatit, můžete přidat pár opražených dýňových semínek nebo sušené brusinky. Pro extra výživovou hodnotu můžete k salátu přidat i vařenou quinou nebo pečenou červenou řepu.



Flank steak s pečenou mrkví a rýží

Ingredience:

• 250 g flank steak
• 500 g mrkve
• 20 g másla
• 300 g brambor / 150 g jasmínové rýže (surov.)

Postup:

Mrkev nakrájíme na kolečka, uložíme na plech, posypeme solí a kousky másla. Pečeme na 200 stupňů přibližně 30 min. Mezitím si připravíme buď rýži, nebo pečené brambory (případně oboje).
Baby brambory překrojíme na polovinu, pokapeme olejem a osolíme. Pečeme na 180 stupňů 35 minut. Potom troubu předehřejeme na 220 stupňů a pečeme ještě 7–10 minut, aby brambory byly zvenku křupavé. Flank steak opečeme na pánvi 3 minuty z každé strany. Potom maso necháme chvíli odpočinout a nakrájíme na malé kousky. Podáváme s upečenou mrkví na másle.



Banánový chlebíček s ořechy a celozrnnou moukou

Banánový chlebíček je skvělou zdravou sladkou pochoutkou, kterou si můžete dopřát bez výčitek. Díky banánům je přirozeně sladký a použití celozrnné mouky přidá dávku vlákniny. Ideální pro ty, kteří hledají zdravou, vyváženou a chutnou svačinku nebo dezert.

Ingredience:

• 3 zralé banány
• 150 g celozrnné mouky
• 50 g ovesné mouky (nebo rozmixovaných ovesných vloček)
• 2 vejce
• 100 g řeckého jogurtu
• 50 g nasekaných vlašských ořechů (nebo jiných ořechů dle chuti)
• 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
• 1 lžička prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 2 lžičky skořice
• špetka soli

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu na chlebíček vyložte pečicím papírem.

2. Ve velké míse rozmačkejte zralé banány vidličkou, až získáte hladkou kaši.

3. Přidejte vejce, řecký jogurt, med (nebo javorový sirup). Vše důkladně promíchejte.

4. V další míse smíchejte suché ingredience – celozrnnou mouku, ovesnou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a špetku soli.

5. Postupně vmíchejte suché ingredience do banánové směsi, dokud nevznikne hladké těsto.

6. Nakonec přidejte nasekané ořechy a zlehka promíchejte.

7. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 45–50 minut, dokud nebude chlebíček na povrchu zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

8. Nechte chlebíček vychladnout a podávejte.

Tip:
Pokud máte rádi čokoládu, můžete přidat do těsta i několik kousků hořké čokolády (s obsahem kakaa 85 %), což dodá dezertu ještě více chuti.


Kokosovo banánová roláda

Ingredience:

• 6 vajíček
• 3 polévkových lžic xylitolu nebo jiného sladidla
• 2 polévkových lžic kakaa
• 400 g polotučného tvarohu
• 5 polévkových lžic strouhaného kokosu
• 1 banán
• 25 g proteinu (nebo jiného sladidla)
• rozpuštěná čokoláda (hořká a bílá)

Postup:

Oddělíme si bílky od žloutků a z bílků vyšleháme sníh. Přidáme xylitol, žloutky a jemně vmícháme kakao. Na plech dáme pečicí papír a těsto do obdélníku rozetřeme na plech. Dáme do trouby na 180 stupňů na cca 5–10 minut. Mezitím si připravíme krém z tvarohu, rozmačkaného banánu, kokosu a proteinu. Těsto potřeme náplní a zarolujeme. Nakonec můžeme polít rozpuštěnou bílou nebo hořkou čokoládou a posypat kokosem.

chceš vypadat a cítit se líp?